- Besparingsapp Dyme zag dit jaar het aantal gebruikers verdubbelen. Een belangrijke drijfveer daarvoor was de hoge inflatie, aldus directeur Joran Iedema.
- Door de hoge kosten van onder meer energie en voeding moeten Nederlanders scherper letten op andere uitgaven.
- Dyme deelde de top 5 van meest opgezegde abonnementen met Business Insider, met een onderbroekenservice als opvallende nummer één.
- Lees ook: Dit gebeurt er met 7 vaste lasten in 2023: van energie en water tot huur, hypotheek en reiskosten
De torenhoge inflatie in Nederland betekent dat consumenten scherper letten op hun uitgaven. Wat kan er nog af als de energierekening, woonlasten, zorgverzekering en dagelijkse boodschappen zijn betaald? Besparingsapp Dyme richt zich specifiek op opzeggingen van abonnementen en heeft en goed zicht op waar de bezuinigingen in het huishoudbudget vallen.
Het aantal opzeggingen van abonnementen en contracten per gebruiker via Dyme is dit jaar verdubbeld, vergeleken met het voorgaande jaar, vertelt directeur Joran Iedema van Dyme aan Business Insider. Daardoor is ook de omzet van het bedrijf dit jaar verdubbeld. Absolute cijfers geeft Iedema niet prijs.
Als mensen de app Dyme downloaden, kunnen ze met één klik overstappen naar bijvoorbeeld een goedkopere energieaanbieder, of zich ontdoen van overtollige, vergeten abonnementen. Sinds kort heeft Dyme ook een service om over je internetcontract te onderhandelen.
Dat het gebruik van de app toeneemt, komt volgens Iedema door de stijgende prijzen van goederen en diensten. “De hoge inflatie en de energiecrisis zijn sinds begin dit jaar steeds meer een acuut probleem geworden. Daardoor krijgen we veel meer downloads, veel meer mensen koppelen hun bankgegevens en maken gebruik van onze producten: besparen en opzeggen van abonnementen. Dat is logisch want consumenten hebben veel minder te besteden en gaan kijken hoe ze dat kunnen oplossen.”
Abonnement opzeggen: sportschool, streamingdienst, loterij en dating
Het abonnement dat het vaakst wordt opgezegd op basis van cijfers over de maand november is een onderbroekservice genaamd ON THAT ASS. Je krijgt daarmee elke maand een nieuwe boxershort toegestuurd voor een tientje. Iedema: "Dit is een populair abonnement onder jongeren, voor Dyme een belangrijke doelgroep. Veel mensen denken blijkbaar: 'ík heb dit niet nodig'."
Op nummer twee van meest opgezegde abonnementen staat online gokplatform TOTO. "Jongeren geven steeds meer uit aan online gokken. Uiteindelijk verliezen mensen daar veel aan. In de app worden ze geconfronteerd met hoeveel ze daaraan uitgeven en ze zeggen het op. Het is een grote categorie, wat betreft de opzeggingen", aldus de directeur van Dyme.
Het sportschoolabonnement voor Basic-Fit maakt de top drie compleet. "Sportscholen zijn altijd een grote categorie. Bijna iedereen sluit een jaarabonnenment af bij zo'n sportschool. Veel mensen hebben goede voornemens, ze gaan eerste twee of drie maanden naar de sportschool, maar daarna vergeten ze het. Als ze onze app gebruiken en dan zien ze 'oeps, ik betaal nog steeds voor de sportschool'."
Verder staan de Vriendenloterij op nummer vier en sportschool Fit For Free op nummer vijf van de meest opgezegde abonnementen bij Dyme in november.
In de top vijftien staan nog meer sportscholen en loterijen, maar ook streamingdiensten zoals Videoland en Viaplay en datingsplatforms zoals Lexa.nl en Tinder.
Top 15 opgezegde abonnementen op Dyme (november 2022)
- ON THAT ASS (boxershort abonnement)
- TOTO (loterij)
- Basic-Fit (sportschool)
- Fit For Free (sportschool)
- VriendenLoterij (loterij)
- F1 TV (video streamingdienst)
- Nationale Postcode Loterij (loterij)
- Viaplay (streamingdienst)
- Lebara (telecom)
- Trainmore (sportschool)
- Spotify (audio streamingdienst)
- Videoland (video streamingdienst)
- Lexa.nl (datingdienst)
- Tinder (datingdienst)
- BigGym (sportschool)
Kritisch kijken naar je abonnementen kan veel geld schelen. Maar ook je vaste lasten proberen laag te houden kan veel opleveren. Iedema geeft twee tips.
Ten eerste moet je elk jaar goed kijken naar je verzekeringen. Iedema: "Nederland staat in de top drie van aantallen verzekeringen die mensen afsluiten en het bedrag dat daaraan wordt uitgegeven. Je moet het goed in de gaten blijven houden of je bijvoorbeeld de beste deal hebt. Dat kan je honderden euro's per jaar schelen. Veel mensen vinden verzekeringen eng en dat is zonde."
De tweede tip is om dit jaar goed op te letten op je energiecontract. "Veel mensen hebben een variabel energietarief maar vanaf januari komen er weer vaste contracten. Het kan interessant zijn om zo'n contract af te sluiten want dan ben je minder kwetsbaar voor grilligheid van de markt."
Voor het energiecontract geldt vanaf 1 januari 2023 overigens wel dat het zogenoemde prijsplafond in werking treedt. Daarbij geldt een maximumprijs van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 kWh stroom. Die prijzen gelden tot een verbruik van respectievelijk 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom op jaarbasis. Ga je daarboven, dan ben je voor het extra verbruik weer overgeleverd aan de marktprijzen van energieleveranciers.
Lees meer over geldzaken:
- 3 scenario’s voor de hypotheekrente in 2023: dit zijn de gevolgen voor je maandlasten
- AOW omhoog en meer pensioen? Dit zijn 6 kanttekeningen bij de goednieuwsshow van 2023 over de pensioenen
- Deze fondsbeheerder haalt in het zwakke beursjaar 2022 een rendement van 8% en is de beste in zijn categorie: dit is z’n strategie voor komend jaar